Spaden från Siggehorfva

, 2

Konkurshandling

Att hjÄlpa andra och sjÄlv fÅ en vinst

Det här är berättelsen om när jag hjälpte en Stockholmstjej med hennes Högsbyrötter, och vad som hände på vägen.

Jag är aktiv i Högsby Hembygdsförening. När jag var ny i föreningen och nämnde att den borde ha en hemsida så folk med Högsbyrötter (som jag själv) kunde hitta information, så var ordföranden med på noterna. Efter att först ha ordnat en Internetuppkoppling via vår suveräna ISP, Högsby Nät, så byggde jag upp föreningens första hemsida.

När jag bodde i Stockholm och försökte hitta något om mina rötter i Högsby via Internet så fann jag... ingenting. Med det i åtanke ville jag hjälpa andra med samma behov, och problem. Så jag började med forskningshjälp för de som hörde av sig till Hembygsföreningen med frågor.

I mars 2007 blev jag kontaktad av K.K. som sökte information om ett torp i Klebotrakten, strax utanför nuvarande Högsby by.
En dam på hembygdsföreningen rekommenderade mig att prata med Bengt Häggbrink i Berga, en man som känner till trakten mycket väl eftersom han själv är född där. Av Bengt fick jag värdefull information för K.K's räkning, och eftersom torpet det handlade om låg i närheten av platsen där min gammelfarfars barndomshem legat, torpet Siggehorfva, så nämnde jag det för Bengt och frågade om han kände till när Siggehorfva revs.

Han kunde berätta att Siggehorva var borta före 1935. Bengt som är född 1928 och började skolan i Högsby 1935, gick från Klebo förbi Siggehorva varje dag. Det var Emsfors bruk eller Domänverket som tyvärr rev nästan alla torpen i trakten när de köpte upp skogen.

Så sa Bengt: "Jag har en spade som jag hittade på Siggehorfva 1948, den kanske du vill ha? Du har nog större glädje av den än vad jag har."

Vi bestämde en tid när vi skulle hälsa på.......

Berga smedja

Fortsättning följer.